Reflektioner från de första tio mötena med kommunerna

Jag och mina medarbetare har nu rest runt till tio kommuner för dialogträffar med tjänstemän. Detta för att få en ingång i vilka frågor som känns särskilt angelägna för kommunerna i kommande kulturplan. Givetvis handlar det även om en politisk förankring framöver.

Positivt med fokus solidariskt fördelad kultur och kultur och hälsa
Samtalen har varit både intressanta och konstruktiva och man blir onekligen imponerad av allt arbete som sker på kommunal nivå. En viktig slutsats är att de föreslagna politiska inriktningarna ”Solidariskt fördelad kultur” (som några hellre vill uttrycka som ”Jämlikt fördelad kultur”) samt ”Kultur och hälsa” har mottagits som bra områden att prioritera. Likaså tanken på att upprätta specifika överenskommelser kring vissa områden snarare än att hela kulturplanen tas politiskt även på kommunal nivå.

Gemensamma utmaningar i kommunerna
Utmaningarna på kommunal nivå kan ofta kopplas till de operativa verksamheterna bibliotek och kulturskola, men även hur man jobbar gränsöverskridande med skola och äldreomsorg. Sammanfattningsvis har det varit mycket bra samtal och därtill extra bra när även kommuncheferna har haft möjlighet att vara med, vilket också skett i flertalet fall.

Rikard Åslund
Områdeschef Kultur & ideell sektor

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s