Gästinlägg av Yvonne Bergman

Den senaste tiden har debattens vågor gått höga om Svenska Akademien och #MeToo. Ett pressdrev anses pågå, men uppfattningen om vem som är offer och vem som är förövaren varierar. Allt beroende på vem som uttalar sig. Och hur de uttalar sig. Den senaste debatten gäller Horace Engdahls uttalande i radio och hans mycket goda förmåga att använda språket som ett instrument för sin manliga uppfattning.

Sett ur ett historiskt perspektiv är #MeToo en i raden av massmediala eller folkliga reaktioner på missförhållanden i samhället. Men vem sa vad och vem gjorde vad? När man befinner sig mitt i informationsflödet är det oftast svårt att bedöma vad som är sanningar och vad som är ”fake news”. Med perspektiv blir det oftast lättare att göra mer objektiva bedömningar. Men för att kunna göra det måste det finnas handlingar och dokument bevarade till eftervärlden.

Nästa år är det 100 år sedan riksdagen beslutade om allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Lokalt fanns det personer och föreningar som arbetat länge för kvinnans politiska rösträtt. Vem drev på och vem höll emot? Det kan du hitta bevis för i våra arkiv. Arkiven är en mycket viktig del av vårt kollektiva minne. Utan ett fungerande arkivväsen – som för övrigt firar sitt 400-årsjubileum i år, i och med att Riksarkivet bildades 1618 – tappar vi lätt fotfästet och riskerar att bli historielösa och ett lätt offer för ”alternativa fakta”. En fungerande demokrati kräver att vi har kunskap om vår historia. Ett välmående samhälle kräver en fungerande demokrati. En fungerande demokrati kräver att vi har kunskap om och förstår de sammanhang som formar framtiden. Sentensen ”Känner du inte forntiden, förstår du inte samtiden och kan inte forma framtiden” är det flera som gör anspråk på upphovsrätten till, men inte desto mindre är den tänkvärd och sann.

En välmående region behöver ha kunskap om sitt förflutna. Både det som händer idag och det som hände för hundra år sedan påverkar vår vardag och vår förutsättning till att må bra och ha en god hälsa. När ArkivCentrums personal besöker äldreboenden, och med hjälp av dokument och minnen får de boende att reagera och minnas, ser man hur tydligt som helst hur viktig kulturen är för vår hälsa. Imorgon kanske det är dokumentationen av #metoo som får oss som är yrkesverksamma idag att minnas och reagera. Kultur är inte bara ett redskap för att nå andra mål, utan har betydelse för sin egen skull. En självständig kultur är hälsa!

Yvonne Bergman
Arkivchef
ArkivCentrum Örebro län

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s