Dialogmöte: bild och form, slöjd, design och arkitektur

Så är det dags att kasta oss in i höstens alla spännande dialoger. Faktum är att vi redan är igång. Den 17 september samlades över 30 företrädare från områdena bild och form, slöjd, design och arkitektur för att fundera över de teman som ska gälla för nästa kulturplan. Den största tiden ägnades åt solidariskt fördelad kultur där det delades många intressanta tankar, alltifrån hur samhället måste ge utrymme att grunda ett tidigt kulturintresse till vikten av nya, ibland oväntade, arenor för konstnärliga uttryck. Det talades även om begreppet intersektionalitet, som kortfattat kan beskrivas som att utvecklingsarbete måste ta hänsyn till komplexa sammanhang av människors bakgrunder och tillhörigheter.

Konstens och slöjdhantverkets betydelse för både hälsoperspektivet och hållbarhetsfrågor ventilerades också. Inom hälsoområdet lyftes bland annat behovet av ökad kunskap och goda exempel på kulturens positiva effekter, och att samverkan med hälsosektorn måste stärkas. Den närproducerade konsten och hantverket kan dessutom vara en motvikt till slit-o-släng-samhället, inte minst genom att lägga fokus på återbruk.

Det är alltid givande att få ta del av olika tankar och perspektiv och denna första dialog var inget undantag. En lärdom är samtidigt att det goda samtalet tar tid, och att våra två avsatta timmar gick väldigt fort, vilket medförde att det blev aningen forcerat på slutet. Självklart tar vi lärdom av detta när vi går in i våra fortsatta dialoger under hösten. Som vi ser fram emot med stort intresse.

Rikard Åslund_okt 2015_2

Rikard Åslund

Kulturchef

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s