Spa för själen

Fotografi föreställande Åsa Eriksson, Kultur och Fritid Laxå Kommun

Jag är ny på min tjänst som Kultur- och Fritidskonsulent i Laxå kommun. Det kändes roligt att få delta i dialog kring den framtida kulturplanen. Jag har läst folkhälsovetenskap och under min studietid började jag att intressera mig för kultur och hälsa. Av den anledningen kändes det särskilt roligt att solidariskt fördelad kultur och kultur och hälsa nu är fokusområden inför länets kulturplan 2020-2023. Äntligen!

För att följa folkhälsopolitiska mål och riktlinjer behöver vi utjämna hälsoklyftorna i samhället. Vi vet via forskningen att kultur kan stärka individer, bidra till ökat välbefinnande och ge känsla av sammanhang. När det gäller offentligt finansierad kultur är det ytterst viktigt att den kommer de som har störst nytta av den till del.

Under dialogen, cafémötet, lyfte vi gemensamt hinder för solidariskt finansierad kultur. Personligen tycker jag att mekanismen – hur hittar vi rätt – är viktigast och svårast. Hur kan vi utforma vår verksamhet så att den lockar de grupper vi helst vill och behöver nå ur ett jämlikhetsperspektiv?

Kultur har ett egenvärde men vi vet att kulturell verksamhet kan förena människor. I min C-uppsats, ”Det var som ett spa för själen” En kvalitativ studie om ungdomars erfarenheter av deltagande i  Hälsinge låtverkstad (http://halsingelatverkstad.net/files/7413/9453/5155/Hlsinge_Ltverkstad_C-uppsats.pdf), studerade jag erfarenheter av deltagande i Hälsinge Låtverkstad som är en stödjande miljö för unga att utöva folkmusik, dans och sång. Jag är intresserad av att applicera den typen av verksamhet på grupper som är mindre gynnade socioekonomiskt och av att, genom kulturprojekt, stötta barn och unga som vi redan i förskolan kan se riskerar att hamna i utanförskap.

Min tjänst är bred. På förmiddagen var jag på ANDT-utbildning i rollen som ANDT samordnare i Laxå kommun. ANDT står för alkohol, narkotika, doping och tobak. I den rollen frågar jag mig hur vi med hjälp av kultur kan göra något för våra mest utsatta i samhället? Tänk om fler unga kunde hitta något de är passionerat intresserad av inom kulturområdet, något som ger dem kickar och får dom att våga säga nej till destruktivt leverne.

Vid mitt bord blev det prat om kultur på recept. Härligt! Det har jag funderat på en hel del. Kan vi i länet delta i ett forskningsprojekt inom kultur och hälsa? Kan vi utfärda kultur på recept?

Åsa Eriksson, Kultur och Fritid Laxå Kommun

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s